Digitaal Bewustzijn Nieuws 2022
auteur: Ulrich Petré (02/01/2023)
In 2022 publiceerden we op LinkedIn twintig nieuwsbrieven vol met tips, tools & tricks voor meer digitaal bewustzijn. Wil je meer weten over Digitaal Bewustzijn? Lees dan hier verder.
Tips
- 5 petten van digitalisering
- Apepokken Phishing
- De onzekerheidsmatrix
- Energiebesparende tips
- Groeimindset
- Handige websites
- Hoe veilig is je wachtwoord?
- Nieuwe vaardigheden leren
- Not to do-lijst
- Privacylek in parkeerapps
- Ransomware
- Veilig online op vakantie
- Vink ongewenste e-mail aan als spam
- VPN-verbinding
- Zomer vol leesgenot
Tools
Tricks
- 4V & STOP
- ABC voor meer focus
- Ben Franklins schrijfvaardigheden
- Commonplace
- Cornell
- De menselijke machine
- Drie hersenhacks voor leergoesting
- Feynman’s studiemethode
- Geweldloze communicatie
- Interculturele communicatie
- Loci en plaatsen onthouden
- Napoleon III en namen onthouden
- Online brainwriting
- Salvador Dali en dagdromen
- STARR reflecteren
- Video-opnames maken
- Warren Buffet’s 2/25
Tips
5 petten van digitalisering
Hoe kijk jij naar digitalisering? Ben je optimistisch of eerder achterdochtig als ze een nieuwe digitale toepassing op het werk invoeren? Iedere mens kijkt op een andere manier naar digitalisering. Ongeacht de manier waarop, de beste aanpak om met digitalisering om te gaan komt meestal nadat je verschillende perspectieven hebt onderzocht.
“De 5 petten van digitalisering” laat je op vijf verschillende manieren naar digitalisering kijken. Het brengt jou en je team voorbij verschillende cognitieve kaders, zodat je een scala aan inzichten kunt verzamelen die je zullen helpen bij het succesvol implementeren van je volgende digitale toepassing.
Ontdek hier wat elke pet inhoudt.
Apepokken phishing
De Vlaamse overheid waarschuwt voor een nieuw soort phishingberichten dat de ronde doet. Daarin wordt opgeroepen om je te registreren voor een vaccin tegen de apenpokken, maar de link waarop je moet klikken is vals. De Vlaamse overheid benadrukt dat er momenteel niet gevaccineerd wordt tegen het virus.
Phishing is een poging waarbij criminelen jou met een kwaadwillig opgestelde e-mail proberen te verleiden om persoonlijke of gevoelige informatie van jou te delen. Ofwel nodigen ze je uit om op een link te klikken en vertrouwelijke informatie in te voeren. Ofwel voegen ze een bijlage toe waarvan de criminelen hopen dat je die opent en zo raakt dan je toestel geïnfecteerd. Wil je meer weten hoe je phishing kan herkennen? Bekijk dan zeker de volgende video.
bron: vrtnws
De onzekerheidsmatrix
De 21e eeuw bevat in haar 22 jaren al tal van gebeurtenissen die een directe impact hebben op onze samenleving. Of het nu gaat om politieke instabiliteit, terrorisme, energiecrisis, klimaatverandering of de oorlog in Oekraïne, de huidige situatie zorgt voor veel zorgen. De meeste mensen voelen zich ongemakkelijk bij de groeiende onzekerheid en onvoorspelbaarheid in de wereld. En het leven in en met onzekerheid heeft impact op je mentale en fysieke gezondheid. Met de onzekerheidsmatrix kan je hier beter leren mee omgaan. In de blog hier kom je er alles over te weten.
Energiebesparende tips
De huidige energiecrisis heeft ons wakker geschud en duidelijk gemaakt dat we dringend iets moeten doen aan ons energieverbruik. Zo is het factuur van een huishouden dat gas en elektriciteit verbruikt op twee jaar tijd gemiddeld vervijfvoudigd. Hoe kan digitalisering helpen om jouw energiefactuur te verminderen? Ontdek hier een aantal tips om op een verstandige manier energie te besparen.
Groeimindset
De wereld waarin we momenteel leven is niet zo maar een wereld, maar een VUCA-wereld. Dit acroniem wijst er ons op dat de vele uitdagingen en gebeurtenissen die op ons afkomen, zoals Covid-19, energiecrisis en klimaatverandering, onverwachts zijn, veel onzekerheid met zich meebrengen, heel complex zijn en daarbovenop ook nog zeer dubbelzinnig.
Digitalisering speelt hierbij een sleutelrol. Als we digitale technologieën op de juiste manier inzetten, zullen ze ons helpen om deze uitdagingen aan te pakken. Maar de digitalisering van onze samenleving vraagt ook een verandering in onze mindset, vaardigheden en cultuur. Een groeimindset is een onherroepelijke noodzaak om mee te kunnen draaien in deze VUCA-wereld.
Ontdek hier 3 tips om je groeimindset verder te ontwikkelen.
Handige websites
- Autodraw.com – Maak een tekening uit de losse hand en zie hoe ze door machine learning veranderen in prachtige pictogrammen die je vervolgens kunt kopiëren naar bijvoorbeeld je powerpoint-presentatie
- Calligraphr.com – Transformeer je handschrift in een echt uniek lettertype. Het proces is eenvoudig: Print het sjabloon uit, schrijf handmatig je lettertype, scan of fotografeer het sjabloon en upload deze naar de website.
- Reverse.photos – Upload een afbeelding en vind vergelijkbare afbeeldingen op het internet. Zo kan je de omgekeerde zoekoptie gebruiken om de oorspronkelijke bron van een afbeelding te vinden of om de geschatte datum te weten waarop een afbeelding voor het eerst op internet werd gepubliceerd. Dit helpt om fake news te bestrijden.
Hoe veilig is je wachtwoord?
Om een sterk en uniek wachtwoord te maken, kan je gebruik maken van mijn BANG-acroniem:
- Bedenk een makkelijk te onthouden zin bv. iloveu. Om te verifiëren of je een sterk wachtwoord hebt, kan je gebruik maken van de website ‘How Secure Is My Password?’. Je kan er nagaan hoe lang het duurt voor een hacker je wachtwoord kraakt.;
- Acht letters of meer. Is je wachtwoordzin al langer dan 8 letters? Des te beter. Indien niet, pas het aan en probeer eens opnieuw op de bovenstaande website om het verschil in ‘kraaktijd’ te zien. In dit voorbeeld ga ik ‘iloveu’ vervangen door ‘ikhouvanfietsen’.
- Neem letters en vervang deze door leestekens die er op lijken. Zo kan ik in mijn voorbeeld de i door ! vervangen. Dan wordt het !khouvanf!etsen. Als je je wachtwoordzin door de bovenstaande website haalt, zal je vaststellen dat de kraaktijd al langer wordt. Maar misschien nog niet lang genoeg.
- Gebruik een combinatie van hoofd- en kleine letters en cijfers. In mijn voorbeeld vervang ik de o door een 0 en van de e maak ik een 3. Het resultaat ziet er dan als volgt uit: !kh0uvanf!3ts3n.
Nieuwe vaardigheden leren
Dankzij digitalisering is het nu mogelijk om bijna alles te leren wat je maar wilt. Het leren van nieuwe vaardigheden is nog nooit zo eenvoudig geweest. Ik geef je vijf websites om aan je vaardigheden en kennis te werken. En ik wens je alvast veel leergoesting!
- Instructables: Leer hoe je iets kunt maken, stap voor stap. Je vindt er tutorials over alles, van het maken van sushi en armbandjes tot 3D-geprinte objecten en een elektrische gocart.
- freeCodeCamp: Leer gratis programmeren. De website biedt je duizenden artikelen, video’s en programmeerlessen om je effectief te leren programmeren. Zo kan je bijvoorbeeld de beginselen van data-analyse met Python leren of een Information Security Certificatie behalen. Het maakt niet uit of je een beginner of een ervaren programmeur bent.
- Google Digitaal Atelier: Leer de basisprincipes van online marketing. Er zijn 26 modules die je kunt volgen, gaande van e-mailmarketing en socialmediamarketing tot SEO, SEA en videomarketing. In mijn vorige job (bij VDAB) organiseerde ik samen met de mensen van Google deze opleidingen. Zowel de inhoud als de opdrachten werden door de werkzoekenden zeer sterk gesmaakt.
- Duolingo: Leer op een leuke en effectieve manier een nieuwe taal. Met korte, hapklare lessen kan je verschillende talen leren waaronder Engels, Frans en Duits.
- Justin Guitar: Leer gitaar spelen. Wil je rock, blues of folk spelen? Ben je een beginner of al een gevorderde gitarist? Deze website biedt je meer dan 1800 lessen en tutorials aan.
Not to do-lijst
Hoe hou jij focus op die ene taak, terwijl je nog vele andere taken moet afwerken? Het onophoudelijke spervuur aan mails, notificaties, chats, collega’s te woord staan, etc… zorgen ervoor dat je voortdurend uitgedaagd wordt om je focus te behouden. Je moet toch multitasken omdat je nu toch al tijd te kort hebt om alles af te handelen?
Een handigheidje om je focus te behouden, is het gebruiken van een Not To Do-lijst. Ontdek in mijn nieuwe blog hoe je zo’n Not To Do-lijst kunt creëren.
Privacylek in parkeerapps
Parkeerapps blijken een ramp te zijn voor onze privacy. Inti De Ceukelaire, een ethische hacker, deed 100 dagen lang een experiment waarbij hij probeerde om, met toestemming van de eigenaars,120 auto’s te traceren. 1 op de 4 bleek makkelijk te vinden aan de hand van … de parkeerplek. Ook wagens die gebruikmaakten van gratis parkeersessies kon hij vinden. Lees op VRTnws hoe de hacker te werk ging, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe je dit kunt voorkomen.
Ransomware
De Europese Cybersecurity Maand viert in oktober haar 10-jarig bestaan! ENISA, het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging, en de Europese Commissie voeren jaarlijks een Europese campagne ter bevordering van cyberbeveiliging bij EU-burgers en -organisaties. Eén van de thema’s voor 2022 is Ransomware.
Ransomware is een type malware die je computer, smartphone, bestanden of applicaties gijzelt. Je krijgt dan een scherm te zien waar losgeld wordt gevraagd voor de sleutel om je bestanden weer vrij te geven. Pas als je betaalt, krijg je opnieuw toegang. Misschien, want de cybercriminelen houden zich niet altijd aan hun woord…
De meeste ransomware is gericht op Windows-systemen, maar er zijn ook minder vaak gevallen bekend op smartphones, tablet en Apple-toestellen. Cybercriminelen worden steeds creatiever. Maar hoe kan je voorkomen dat ransomware je computer gijzelt?
- Verwijder mails met een verdachte link of bijlage meteen (of vink ze aan als spam). Zelfs als je de bron kent, klik niet op de links en download geen bijlage(n);
- Installeer alleen toepassingen op je smartphone van betrouwbare kanalen (App Store, Google Play, Microsoft Store);
- Schakel geen macro’s in bij Word- en Excel-bestanden van derden;
- Hou je systemen en toepassingen up-to-date om lekken in je besturingssysteem en software te dichten en het dus moeilijker wordt om binnen te dringen;
- Installeer eventueel anti-ransomware software bovenop je virusscanner. Voorbeelden hiervan zijn Acronis Ransomware Protection en Malwarebytes Anti-Ransomware.
Veilig online tijdens je vakantie
Ook als je op vakantie bent, blijf je niet vrijgesteld van cyberbedreigingen. Met deze drie tips in het achterhoofd ben je al een stuk veiliger online tijdens het reizen:
- Vermijd gratis wifi: In heel wat restaurants, café, luchthavens en winkels kan je tegenwoordig gratis met een publiek draadloos netwerk verbinden. Hoe geweldig het ook klinkt, vaak is het onveilig en stel je je apparaten en persoonlijke gegevens bloot aan cybercriminelen. Gebruik in plaats daarvan je smartphone als hotspot. Of als je toch op dat gratis draadloze netwerk wilt surfen, stel dan een VPN-verbinding.
- Vermijd het gebruik van gedeelde computers: Hotels, luchthavens en winkelcentra bieden soms gedeelde computers aan om informatie op te zoeken. Als je deze computers gebruikt, ga dan zeker niet inloggen op je e-mail (of andere accounts) en doe zeker geen aankopen online. Je weet niet of deze computers veilig en up-to-date zijn. Misschien kijkt een hacker mee.
- Schakel op je apparaten automatische verbindingen uit: Met de functie ‘automatisch verbinding maken’ kunnen je smart watch, bluetooth speaker en andere gadgets zonder tussenkomst verbinding maken met apparaten in de buurt. Dit is niet aan te raden als je op vakantie bent, omdat je niet weet hoe betrouwbaar en veilig wifi- en bluetooth-netwerken onderweg zijn. Schakel deze functie uit om te voorkomen dat je verbinding maakt met frauduleuze apparaten. Schakel ook je eigen wifi- en bluetooth-netwerken uit als je ze niet gebruikt.
Vink ongewenste e-mail meteen aan als spam
Ontvang jij ook ongevraagde mails over promoties, wedstrijden, nieuwsbrieven of phishing? 80-85% van alle e-mails die je ontvangt, is ongevraagde junkmail of anders gezegd spam. Het doel van spam is vooral commercieel van aard, maar soms zitten er mails tussen met kwaadaardige bedoelingen. Al deze spam zorgt ervoor dat het voor jou een bron van ergernis is, maar het kan ook je mailbox doen vollopen waardoor je niet meer bereikbaar bent voor belangrijke mails.
Om spam te voorkomen is het aangeraden om de spamfilter van je mailbox in te schakelen. De meeste mailproviders hebben goedwerkende spamfilters waardoor er slechts een fractie van de spam in je mailbox komt.
Komt er dan nog spam in je mailbox terecht? Verwijder deze dan niet! Dat is slechts een tijdelijke oplossing. Belangrijk is dit bericht als spam te markeren en het te verplaatsen naar de map spam of ongewenste e-mail. Hierbij ga je het algoritme van de spamfilter helpen. Dit algoritme leert zelf om te bepalen wat wel of geen spam is. Jij hoeft het alleen te voeden om in de toekomst niet meer dat soort mails te ontvangen. Bovendien help je andere mensen spam te vermijden, want het systeem deelt de gegevens anoniem met iedereen.
VPN-verbinding
Openbare wifi-netwerken zijn een gemak. In restaurants, café’s, luchthavens en zelf winkels kan je tegenwoordig gratis op het publieke draadloos netwerk verbinden. Maar jij weet niet hoe veilig ze zijn. Zodra je inlogt op zo’n openbaar netwerk, kan een cybercrimineel toegang krijgen tot je apparaat en persoonlijke en gevoelige gegevens bekomen.
Wil jij toch gebruik maken van een publiek wifi-netwerk en toch veilig surfen, dan is een VPN-verbinding aan te raden. VPN is de afkorting voor Virtueel Privaat Netwerk en zorgt voor een beveiligde verbinding van de gegevens die je verstuurt over het internet. Al jouw internetverkeer zit hierdoor als het ware in een ‘tunnel’ en wordt versleuteld zodat het onleesbaar is voor wie de sleutel niet heeft. Een flinke tegenslag voor Cybercriminelen.
Ook al verhoogt VPN je online veiligheid, dan toch is het geen wondermiddel. Je blijft nog steeds kwetsbaar voor malware, phishing en andere vormen van hacking. Bij het gebruik van VPN is het nog steeds aangewezen om waakzaam te blijven.
Om een VPN-verbinding te maken, heb je een VPN-aanbieder nodig. Je kan kiezen tussen gratis en betalende diensten. Overweeg je keuze zorgvuldig want jouw internetverkeer wordt omgeleid en loopt via deze VPN-aanbieder. Deze provider kan alles zien wat jij doet. Het is daarom belangrijk dat je vertrouwen hebt in deze aanbieder. Betrouwbare aanbieders zijn onder andere ExpressVPN , NordVPN , CyberGhost VPN en Proton VPN. Bij een ‘gratis’ VPN loop je het risico dat die aanbieder je gegevens doorverkoopt.
Zomer vol leesgenot
De zomer is de perfecte tijd om een boek open te slaan en neer te strijken in je ligzetel naast het zwembad of op het strand met een flink glas rode wijn. Ik selecteerde uit mijn boekenkast vijf van de beste non-fictie boeken om met volle leergoesting van te genieten tijdens de warme zomermaanden.
Ontdek deze 5 non-fictie boeken hier. Bovendien heb ik nog een verrassing voor jou bij het bezoek aan deze webpagina.
Tools
AdGuard DNS
Heb jij ook zo’n hekel aan al die online-advertenties tijdens het surfen? Gelukkig bestaat hier een eenvoudige oplossing voor. Als je de Google Chrome-browser gebruikt, ben je misschien al bekend met adblocker-extensies. Door adblockers te gebruiken, kan je eenvoudig advertenties in je webbrowser blokkeren.
AdGuard DNS is een alternatieve oplossing voor het blokkeren van advertenties. Het is eenvoudig in te stellen en gratis te gebruiken. Bovendien biedt het bescherming tegen trackers, phishing, gevaarlijke websites en malvertising (kwaadaardige advertenties), ongeacht welk platform en apparaat je gebruikt.
Een tracker is een script op een website dat ontworpen is om data te verzamelen over jouw voorkeuren en wie je bent als je deze website bezoekt.
Je kunt het zelfs op je router (niet op de B-Box3 van Proximus, nvdr.) instellen om advertenties te blokkeren op alle apparaten die zijn verbonden met je wifi-thuisnetwerk. Ook kan je de gezinsbeschermingsmodus van AdGuard DNS gebruiken om de toegang tot alle websites met inhoud voor volwassenen te blokkeren en veilig zoeken in de browser af te dwingen.
Nog een bijkomend voordeel is dat het volume van je internetverkeer vermindert doordat je de ongewenste inhoud niet meer downloadt. Zo word je digitale (ecologische) voetafdruk ook een stukje kleiner.
Jouw data is ook safe bij AdGuardDNS. De data worden alleen lokaal gecontroleerd. Er wordt dus niets verzonden naar Adguard of derden.
Meer info op: https://adguard-dns.io/nl/public-dns.html
Brain.fm
Wat is het? Brain.fm is een app die muziek afspeelt die speciaal ontworpen is om je focus, ontspanning, dutjes en slaap te verbeteren. De app gebruikt neurowetenschappelijk onderzoek om muziek te ontwerpen en af te spelen op basis van het door jou gewenste resultaat. De muziek helpt je om je sneller (binnen 5 tot 15 minuten) in je gewenste mentale toestand te brengen.
Hoe werkt het? Eens ingelogd selecteer je je activiteit (focus, relax of slaap). Daarnaast kan je de muziek instellen op genre, neuraal effect en timer. Tot slot hoef je dan nog enkel je hoofdtelefoon of earbuds op te zetten en te luisteren. Je kan de dienst 3 dagen gratis uitproberen. Nadien kan je een maand- of jaarabonnement nemen. Brain.fm is terug te vinden in de Google Playstore en Apple’s app store, alsook op je laptop.
Ghostpress
Keylogging of toetsaanslagregistratie is een techniek die door hackers wordt gebruikt om aan de hand van jouw toetsaanslagen belangrijke informatie te bekomen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en bankrekeninggegevens. Al deze informatie kan vastgelegd worden met behulp van keylogger-software.
De meest moderne antivirussoftwares hebben een functionaliteit van keylogging-detectie. Maar net als er een verschil is tussen een huisdokter en een specialist, heb je tools die gespecialiseerd zijn voor deze taak.
Ghostpress is een gratis anti-keylogging-software die keyloggers kan detecteren en voorkomt dat ze jouw toetsaanslagen vastleggen. De software verbergt en manipuleert al jouw toetsaanslagen zodat keylogging-software er niets mee kan aanvangen.
Ghostpress kan je hier gratis downloaden. De tool is zeer laagdrempelig. De bijgeleverde widget (= uitbreiding van de tool) laat je de status zien van de beveiliging en met één klik kan je direct de tool in- of uitschakelen.
Interior.AI
Je wilt je interieur opnieuw inrichten, maar je hebt het budget niet om een interieurontwerper in te schakelen. Dan kan Artificiële Intelligentie jou hierbij helpen.
Interior AI kan je helpen om nieuwe interieurstijlen en zelfs nieuwe functies voor je binnenruimtes te genereren. Maak een foto van je huidige kamer. Gebruik voor de beste resultaten best een foto van je hele kamer in een rechte hoek van 90°, horizontaal gericht naar een muur of raam. Vervolgens kan je je kamer aanpassen aan één van de vooraf geselecteerde interieurstijlen, gaande van minimalistisch of art nouveau tot een tropische stijl of een skichalet. Met het programma kan je ook een andere functie selecteren voor de kamer. Misschien wil je je opbergkamer omvormen in een fitnessruimte. Het programma geeft je kamer een volledig nieuw interieur.
LastPass zonder wachtwoord
Een goed wachtwoordbeheer houdt in dat je wachtwoorden geheim en uniek zijn. Geheim betekent dat je ze met niemand deelt. Uniek betekent dat je niet voor elke account hetzelfde wachtwoord gebruikt. Om al deze wachtwoorden te onthouden zonder ze in een boekje of op een post-it te schrijven, kan je gebruik maken van een wachtwoordkluis. LastPass is hier een veel gebruikte en betrouwbare toepassing van.
Tot op heden kon je deze wachtwoordkluis dan ook enkel beveiligen met een wachtwoord dat je weer moest onthouden. Voortaan kunnen LastPass-gebruikers hun kluis openen met een bijbehorende mobiele Authenticator-app. Gebruikers kunnen hiermee inloggen op hun LastPass-toepassing en akkoord geven via de Authenticator-app die beveiligd is met je vingerafdruk, gezichtsscan of pincode. Momenteel blijft het masterwachtwoord als backup nog bestaan, maar deze zal op termijn uitgefaseerd en vervangen worden door alterntieve inlogmethodes.
bron: tweakers.net
Momentum
Momentum is een mooie en nuttige extensie in je browser om je beter en meer gefocust door je dag te helpen.
Als je deze extensie toevoegt aan Google Chrome, verander je je tabbladen in een doelgericht, productief en inspirerend dashboard. Ieder tabblad verwelkomt je met je naam. Je krijgt elke dag een ander landschapsfoto en vooral het herinnert je aan je focus van de dag. Je kan rechtsonder een aantal to do’s opvolgen en linksboven linken van interessante websites toevoegen. Tot slot krijg je dagelijks onderaan een inspirerende quote.
PDF Candy
Dagelijks wordt je op het internet, op je werk of in je vrije tijd geconfronteerd met pdf’s (ebooks, whitepapers, handleidingen, onepagers, etc…). Vaak wil je deze pdf dan ook bewerken, naar een Word-bestand converteren, enkele pagina’s verwijderen, enzovoort. Of zelf een pdf maken van een Word-bestand, Powerpoint-presentatie of een foto-bestand.
PDFCandy is hiervoor een geweldige website om elke actie op pdf’s uit te voeren. Je kan pdf’s bewerken, converteren, vergrendelen, ontgrendelen, samenvoegen, splitsen en zoveel meer. Je kunt bijna alles met een pdf doen wat je maar kunt bedenken. Dus geef PDFCandy zeker eens een kans.
PrivacyGuides
Ben je op zoek naar een nieuw mailprogramma, browser of vpn? En wil je tegelijkertijd de privacyvriendelijkste optie? Dan kan je terecht bij Privacy Guides, een platform waarop een aantal vrijwilligers dagelijks zoeken naar de beste privacyvriendelijke tools om op het internet te gebruiken.
Alle aanbevolen tools zijn open-source. Wel zijn de tools niet allemaal even gebruiksvriendelijk als de bekende Google, Facebook of Microsoft-varianten. Maar je kan wel terecht op het forum of in de Matrix-community voor hulp bij het uitzoeken welk programma voor jou het beste past.
Profile Pic Maker
Een goede profielfoto is essentieel als je een professioneel imago wilt creëren op sociale media. Of het nu op LinkedIn, Instagram of Twitter is, een duidelijke en opvallende profielfoto kan het verschil maken.
Profile Pic Maker kan je hierbij helpen. Deze gratis online tool laat je toe om professionele profielfoto’s te maken die volledige uniek zijn voor jou. Je laadt een foto van jou op. De tool creëert een groot aantal profielfoto’s waar je uit kan kiezen. Ook kan je een aantal kleine wijzigingen zoals in/uitzoomen, kleur, schaduw, etc… aanbrengen. Bovendien kan je een bijpassende achtergrondfoto downloaden om als coverafbeelding op je LinkedIn-profiel te gebruiken
Quicktools PicsArt
De Quicktools-website van PicsArt staat vol met handige kleine hulpprogramma’s voor jouw foto’s, video’s en documenten. Converteren van Pdf’s naar Word-documenten, tekst toevoegen aan foto’s, achtergronden van foto’s verwijderen, kleurenpalet maken op basis van een foto, formaten van afbeeldingen wijzigen, video’s bijsnijden en zoveel meer. Allemaal gratis en je hoeft je zelfs niet te registreren of in te loggen.
De website: https://tools.picsart.com/
Reader viewer
Het internet staat vol met fantastische artikelen. Maar je focus houden terwijl je een online-artikel leest is lastig, er zijn veel afleiders, zoals advertenties, achtergrondafbeeldingen en pop-upberichten. Met de ‘Reader View’-extensie in je Chrome-browser verwijder je al deze afleiders en wijzig je de tekstgrootte, het contrast en de lay-out van de webpagina.
Met deze extensie kan je schakelen tussen de normale weergave en de leesweergave. Je hebt ook de mogelijkheid om je leesweergave te personaliseren. Je kan de kleur, achtergrondkleur, lettergrootte, font-familie en breedte van de leesweergave wijzigen. Zo draagt deze leesweergave bij tot een betere focus en een betere leeservaring.
Readwise
Weet jij hoeveel je onthoudt van wat je leest? Onderzoek toont aan dat we slechts 20% onthouden van wat we lezen. Dit komt doordat we vooral passieve lezers zijn. Bij romans of thrillers vormt dit zeker geen probleem, maar wat als je non-fictie boeken leest om er uit te leren? De meeste onder ons nemen dan een fluostift in de hand en we markeren wat we interessant vinden. Hoewel markeren ons de illusie van kennis geeft, is het een zeer ineffectieve leermethode. Je gaat er niet beter door onthouden.
Een effectieve methode om beter te onthouden (en dus actief te lezen) is gespreide herhaling. Onze hersenen versterken en consolideren informatie die het regelmatig en vaak tegenkomt. Met gespreide herhaling ga je dus de opgedane kennis herhalen over een toenemende tijdsinterval. Dit betekent dat je nieuwe kennis in het begin veel herhaalt. Naarmate je deze beter kent, wordt de tijd tussen de herhalingen langer.
Een handige tool om je hierbij te helpen is Readwise. Met deze digitale tool kan je markeringen die je maakt in je (zowel online als fysieke) boeken en artikelen opslaan in één omgeving. Vervolgens stuurt Readwise je op regelmatige basis (dagelijks of zelf in te stellen) een e-mail met jouw markeringen. Een ideale manier om jezelf te herinneren aan wat je gelezen hebt. Je kan bij deze markeringen een notitie maken, een tag geven, verwijderen of zelf omzetten in een vraag die je aan jezelf stelt (wat het leren nog efficiënter maakt!).
Reclaim.ai
Heb je de neiging om jezelf te overboeken met te veel afspraken en vergaderingen? Ook al heb je een Not To Do-lijstje!
Reclaim.ai kan je helpen door tijd te blokkeren voor gefocust werk. Geef aan hoeveel tijd je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt. De tool zal automatisch een beschikbaar tijdvak vinden en rechtstreeks inplannen in je Google-agenda.
Met deze tool ontvang je een duidelijk stappenplan om jouw werk gedaan te krijgen. Hiermee kan je jezelf (en ook je baas) laten zien dat je niet genoeg tijd hebt om je werk daadwerkelijk gedaan te krijgen.
Refind
Refind is een engelstalig artikel curator platform dat elke dag met behulp van een algoritme voor jou 7 links selecteert op het internet, volledig afgestemd op jouw interesses. Bij het aanmelden selecteer je je onderwerpen, beoordeel je een aantal links en volg je een aantal opinieleiders. Hoe meer je reageert op de suggesties, hoe nauwkeuriger je feed wordt.
Het platform moedigt je aan om zeven artikelen per dag te lezen om slimmer te worden in een specifieke niche. Als je geen tijd hebt om het artikel te lezen, kan je het in plaats daarvan beluisteren of bewaren voor later.
Super Agent
Ben jij het ook beu om bij elk bezoek aan een website die belachelijke cookievoorwaarden in banners of pop-ups te moeten aanvaarden? Ik heb er alvast een hekel aan. Ik vraag me zelf oprecht af wie deze cookie policy leest en vervolgens pas gaat aanvaarden. Skip the crap!
Een oplossing om deze waarschuwingen te omzeilen en alsnog tracking cookies (dit zijn cookies die je volgen bij het bezoeken van een website om vervolgens je gepersonaliseerde advertenties of aanbevelingen te geven) te blokkeren, is de browserextensie Super Agent.
Deze extensie vult automatisch pop-up formulieren voor cookies in. Je kan ook bepalen welke tracking cookies je wilt accepteren of blokkeren. De extensie waarschuwt je zelf wanneer een website jouw voorkeuren niet respecteert. Super Agent is beschikbaar op Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari.
Shrink.media
Shrink.media is een tool die beschikbaar is op internet en op mobiel. Het geeft je de mogelijkheid om gratis afbeeldingen te verkleinen zonder de kwaliteit te veranderen.
Dagelijks gebruiken professionals afbeeldingen in hun projecten: een presentatie aan klanten, de ontwikkeling van een website, de publicatie van posts op sociale media, enzovoort. In sommige gevallen is het nodig om je afbeeldingen te verkleinen. Een eenvoudige taak die vaak complexer is dan verwacht. Heel vaak gaat dit nog gepaard met het nodige kwaliteitsverlies. Met de gratis tool Shrink.media kan je het formaat van afbeeldingen gemakkelijk te wijzigen met behoud van de goede kwaliteit. De tool ondersteunt vier verschillende formaten: PNG, JPEG, JPG of WEBP.
Talk to Books
Talk To Books is een Engelstalige demo-tool van Google waarbij je door passages uit boeken kan bladeren met behulp van Artificiële Intelligentie.
Hoe werkt het? Je typt een vraag of een quote in het zoekvak. Dan zal de tool je helpen nieuwe ideeën en boeken te ontdekken. Er zijn ook voorbeeldvragen die je kunt proberen. Zoals ‘Can AIs have consciousness?’ of ‘Why did World War I happen?’. Het A.I.-algoritme gaat op zoek in meer dan 100.000 boeken om antwoorden te vinden op jouw vraag. Aangezien het algoritme getraind is op menselijke gesprekken is het wel belangrijk dat je in zinnen praat i.p.v. zoekwoorden. Het experiment is een win-winsituatie. Jij ontvangt nieuwe perspectieven en Google traint hiermee zijn AI voor menselijke conversaties.
Travelandclimate.org
Travelandclimate.org is een digitale tool die laat zien welk effect een specifieke reis heeft op het klimaat. Je voert informatie in over je bestemming, evenals het vervoersmiddel en de accommodatie. Vervolgens berekent de tool de totale klimaatvoetafdruk van je reis. Zo kan de informatie uit deze tool je helpen om je vakanties op een klimaatvriendelijke(re) manier door te brengen.
Wormhole.app
WeTransfer en Dropbox zijn je waarschijnlijk wel bekend als je grote bestanden wilt verzenden, maar dat kan veiliger met Wormhole.app.
Beide diensten bezorgen je bestanden via een beveiligde verbinding om te voorkomen dat iemand anders deze bemachtigt. Zodra je gegevens bij hun datacenters aankomen, beloven ze dat ze deze in een versleutelde vorm opslaan. Maar wat ze niet vermelden, is dat zij de sleutel hebben. Met andere woorden zij kunnen jouw bestanden ontgrendelen wanneer ze maar willen. Deze bestanden zouden ze aan andere organisaties of de overheid kunnen geven. Of een malafide werknemer kan er in rondneuzen.
Wormhole.app daarentegen is gebouwd om te voorkomen dat jouw gegevens in de verkeerde handen vallen. Hiervoor gebruiken ze end-to-end-versleuteling. Dat betekent dat jouw gegevens alleen op de ‘eindpunten’ versleuteld en ontsleuteld worden. Tijdens de overdracht zijn jouw gegevens onleesbaar voor zowel de bouwers van de website en je internetprovider als malafide personen.
Wanneer je dus een wormhole-link deelt, wordt de sleutel automatisch in de link opgenomen, zodat je deze gemakkelijk kunt delen met de exacte mensen die je wilt, en niemand anders. Bovendien ondersteunt Wormhole directe bestandsstreaming. Je hoeft dus niet te wachten tot je bestanden zijn geüpload voordat je de link kunt kopiëren en naar je ontvanger kan sturen. De ontvanger kan al beginnen met downloaden voordat je bestanden volledig zijn geüpload.
Jouw privacy lijkt me hier in goede (jouw eigen) handen. Het proberen waard toch?
Yuka
Yuka is een gratis mobiele app waarmee je de streepjescodes van voedingsmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten kunt scannen en meteen de impact op je gezondheid kunt zien. Via een score op 100 en een kleurtje geeft de app aan hoe goed of slecht het product is voor je gezondheid.
Donkergroen staat voor uitstekend, groen voor goed, oranje voor slecht en rood voor zeer slecht. Wanneer een product een negatieve impact heeft op je gezondheid, probeert Yuka ook vergelijkbare, maar gezondere alternatieve producten voor te stellen.
De app helpt me om bewuster om te gaan met voeding, maar eerlijkheidshalve moet ik vertellen dat niet alle voedingsmiddelen even goed gequoteerd zijn. Zo krijgt bijvoorbeeld Lays chips Max original Flavour een goede score (51/100) en zijn niet alle producten van huismerken opgenomen in de database van de app.
Tricks
4V & STOP
Elke keer als je een notificatie ontvangt op je smartphone of je op sociale media een ‘like’ krijgt, krijg je een dopaminekick. Je krijgt een beetje adrenaline. En raad eens wat er gebeurt als deze afwezig is? Dan voel je je verveeld, want je werd geconditioneerd door een neurologische reactie die steeds roept ‘check me, check me, check me!’
Net zoals we voedsel nodig hebben voor in leven te blijven, hebben we ook in de 21e eeuw technologie nodig. Zonder communicatietools zoals een smartphone is het moeilijk om mee te blijven in deze snel veranderende maatschappij. En toch heeft voedsel voor- en nadelen. We weten dat er een verschil is tussen het eten van een pak friet met mayonaise of een slaatje met gerookte zalm. We weten ook dat als we te veel ongezond eten, dat dit gezondheidsproblemen zal veroorzaken.
Wil dat zeggen als je gezond wilt eten, dat je nooit nog een pak friet met mayonaise mag eten?
Neen, als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem dat je af en toe dat frietje eet. Het gaat om de juiste balans. Hetzelfde geldt voor je smartphone en andere digitale technologieën. Teveel smartphone zorgt voor afleiding en technostress. Met de 4V-methode kan je de afleiding van je smartphone hacken. De STOP-methode kan je helpen om technostress te verminderen.
ABC voor meer focus
Heb je moeite met je te concentreren, voel je je afgeleid of raak je niet gefocust? Gebruik dan de ABC-methode om je hersenen te hacken en zo je focus te verbeteren.
- De eerste stap is Aware of bewustworden: Word je bewust van je omgeving en de mogelijkheden door jezelf een aantal vragen te stellen. Waardoor voel je je afgeleid of ongemakkelijk? Wat verstoort je concentratie of workflow?
- De tweede stap is Breathe of ademhalen: Neem even de tijd om diep adem te halen en te ontspannen. Diep ademhalen is een oefening die ervoor zorgt dat er meer lucht in je lichaam stroomt en helpt je zenuwen te kalmeren, stress en angst te verminderen. Het helpt ook om je aandachtsspanne te verbeteren.
- De derde stap is Choose of kiezen: Je kan kiezen om afgeleid te worden of om gefocust te blijven. Kies je voor de tweede optie? Onderneem dan onmiddellijk actie door een specifieke doel te kiezen dat je binnen twee minuten (nvdr, 2-minuten regel van David Allen) kunt voltooien.
Doordat je je bewust maakt van wat je wilt bereiken, wordt het voor je makkelijker om gefocust en gemotiveerd te blijven. Het stellen van doelen is belangrijk, maar je moet ook werk maken van je afleidingen.
Source: Harvard Business Review
Ben Franklins schrijfvaardigheden
Benjamin Franklin, één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten, leerde zichzelf zijn schrijfvaardigheden te verbeteren met behulp van een heel praktische methode. Ik deel deze methode met plezier met jou. Mij heeft ze alvast geholpen.
- Stap 1: Zoek een goedgeschreven en interessant artikel in je favoriete tijdschrift of op het internet.
- Stap 2: Maak korte aantekeningen door 1 of 2 trefwoorden per zin op te schrijven.
- Stap 3: Leg de aantekeningen opzij voor een paar dagen.
- Stap 4: Probeer het stuk te ‘herschrijven’ met behoud van de oorspronkelijke boodschap. Gebruik hiervoor alleen je aantekeningen (en schrijf in je eigen woorden).
- Stap 5: Vergelijk je eigen tekst met het origineel. Bedenk wat beter is aan de originele tekst en noteer je verbeterpunten.
- Stap 6: Herhaal deze oefening regelmatig (en varieer de beperkingen) om indrukwekkende verbeteringen in je schrijfvaardigheden te zien.
Benjamin Franklin is misschien wel de meest productieve man in de hele Amerikaanse geschiedenis. In zijn New York Times-bestseller Benjamin Franklin: An American Life schrijft Walter Isaacson over Franklin: “[Hij was] de meest talentvolle Amerikaan van zijn tijd en de meest invloedrijke in het uitvinden van het type samenleving dat Amerika zou worden.”
Commonplace
Misschien heb je al de gezonde gewoonte om een dagboek bij te houden met als doel jezelf een spiegel voor te houden, dingen los te laten of je dromen en doelen waar te maken. Maar er is een aanvullende praktijk waar veel auteurs en grote denkers, zoals Lewis Carroll, Ronald Reagan en Thomas Jefferson, ook gebruik van hebben gemaakt. Deze methode noemt ‘Commonplace’.
Deze methode is een systeem voor het bewaren van ideeën, quotes, anekdotes, observaties en informatie die je tijdens het lezen van een boek of artikel, het beluisteren van een podcast of muziek, het bekijken van een film of documentaire tegen komt en later wilt op terug komen. De methode wordt ‘commonplace’ genoemd omdat je dit allemaal op één gemeenschappelijke plek verzamelt. Sommigen geven de voorkeur aan een notitieboekje, terwijl anderen indexkaarten gebruiken of een digitaal alternatief zoals Evernote, OneNote of Google Keep.
Deze methode is een systeem voor het bewaren van ideeën, quotes, anekdotes, observaties en informatie die je tijdens het lezen van een boek of artikel, het beluisteren van een podcast of muziek, het bekijken van een film of documentaire tegen komt en later wilt op terug komen. De methode wordt ‘commonplace’ genoemd omdat je dit allemaal op één gemeenschappelijke plek verzamelt. Sommigen geven de voorkeur aan een notitieboekje, terwijl anderen indexkaarten gebruiken of een digitaal alternatief zoals Evernote, OneNote of Google Keep.
Het bijhouden van zo’n commonplace boek heeft tal van voordelen:
- Het is een manier om je leerprioriteiten op orde te houden;
- Je kan de wijsheid die je onderweg tegenkomt gebruiken om jezelf en je kennis te verbeteren;
- Je kunt terugkeren naar deze weetjes om je verder te inspireren;
- Je bespaart tijd doordat je het niet meer moet gaan opzoeken op het internet of in je boeken;
- Je kan onverwachte verbanden vinden;
- enzovoort …
Waar wacht je nog op? Start nu. Stel dit niet uit tot later. Maak er een prioriteit van en het zal zijn vruchten afwerpen. Ik beloof het je.
P.S. Kijk ter inspiratie eens naar ‘Commonplace books’ van anderen. Typ dit eens in als zoekopdracht in Google. Je zult verbaasd zijn hoeveel geweldige dingen je erover vindt.
Cornell
Neem jij ook notities als je een vergadering bijwoont, een non-fictie boek leest of een instructievideo bekijkt? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom je deze notities maakt? Wat hoop je uit deze aantekeningen te halen? En haal je dit er dan ook effectief uit?
De Cornell-methode kan je helpen om efficiëntere notities te maken. Deze methode vereist weinig voorbereiding en heeft tot doel actiever aan de slag te gaan met je notities, zodat je het beter kunt onthouden. Ontdek hier hoe deze methode werkt.
De menselijke machine
De Menselijke Machine is een snelle en fysieke groepsactiviteit voor zowel kleine als grote teams. Met deze activiteit breng je deelnemers in beweging en gaan ze samenwerken op een manier die energie opwekt en samenwerking bevordert. Eén voor één worden de groepsleden onderdeel van de ‘machine’. Elk groepslid maakt een duidelijke fysieke beweging en geluid, totdat de hele groep in beweging samenwerkt als één menselijke machine.
- Stap 1: Ga in een kring staan. Leg aan de groep uit dat hun taak is om een menselijke machine te bouwen. Elk individu wordt een bewegend onderdeel van de machine.
- Stap 2: Eén persoon komt de cirkel binnen en maakt een herhalend geluid en fysieke beweging. Bijvoorbeeld een ’tok tok’-geluid terwijl hij met een voet op de grond stampt. Na vijf seconden komt de volgende persoon de cirkel binnen. Hij of zij maakt fysieke verbinding met de eerste persoon (bv. hand op de schouder), maakt vervolgens ook een herhalend geluid en fysieke beweging.
- Stap 3: Ga door met het bouwen van de menselijke machine totdat ieder groepslid aangesloten is en iedereen zijn herhalende geluiden en bewegingen maakt. Laat de menselijke machine in haar geheel 30 tot 60 seconden werken. Vervolgens kun je eventueel de machine ook één voor één afbreken.
Drie hersenhacks voor leergoesting
Leergoesting gaat over op een effectieve en efficiënte manier je hersenen gebruiken om te groeien en je vaardigheden aan te passen om tijdens je ganse loopbaan inzetbaar te blijven.
Leergoesting zit in je brein verzegeld en wacht gewoon op jou om deze wakker te maken. In het volgende artikel lees je drie hersenhacks die je hiermee helpen.
Feynman’s studiemethode
Hoeveel keren heb je al iets geleerd om het maanden later vergeten te zijn? De Feynman-techniek helpt je om het meeste uit je tijd te halen en de hoogste resultaten te behalen bij elke inspanning. Richard Feynman, natuurkundige en Nobelprijswinnaar, stond bekend als de ‘Grote Opvoeder’ vanwege zijn talent voor het uitleggen van hoge concepten in eenvoudige bewoordingen die iedereen kon begrijpen. Hij schrijft zijn succes toe aan zijn studiemethode en uitdagend werk in plaats van aan zijn natuurlijke talent.
Zijn eenvoudige methode voor versneld begrip werkt als volgt:
- Schrijf op een blanco vel papier de naam van het onderwerp of concept dat je beter wilt leren;
- Schrijf vervolgens zonder vakjargon te gebruiken alles op wat je weet en wat je leert over het onderwerp. Doe alsof je het uitlegt aan een peuter die geen idee heeft waarover jij het hebt. Controleer dus ook voor jezelf dat je alles begrijpt wat je neerschrijft.
- Begrijp je iets niet of kan je het niet eenvoudig uitleggen? Ga dan terug naar de bronnen die je hebt gebruikt zoals boeken, YouTube video’s, podcasts, enzovoort. Probeer gaten in je kennis zo goed mogelijk op te vullen.
Schrijf dan de informatie simpeler en begrijpelijker voor jezelf op. Maak analogieën, gebruik metaforen, teken diagrammen om je te helpen onthouden wat je hebt geleerd. Herhaal de vorige stappen totdat het onderwerp duidelijk voor je is.
Met de Feynman Techniek kan je elk onderwerp tot in de puntjes begrijpen en onthouden. Je kan er alles mee leren. Om het met een quote van Einstein samen te vatten: ‘Als je iets niet in eenvoudige bewoordingen kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.’
Geweldloze communicatie
De psycholoog Marshall Rosenberg heeft zich jarenlang verdiept in de vraag hoe hij mensen kon helpen om hun vermogen om vrede te stichten te vergroten. Hieruit ontstond op den duur zijn model voor Geweldloze Communicatie.
Deze techniek van geweldloze communicatie kan je helpen om op een doeltreffende manier verbindende feedback te geven. De techniek bestaat uit vier stappen:
- De situatie objectief benoemen. Je laat de gevoelens achterwegen en focust je op feitelijke gebeurtenissen. bijvoorbeeld: “ik merk dat ons nieuwe softwarepakket niet juist functioneert omdat er regelmatig foutmeldingen op het scherm verschijnen.”
- Uit welke gevoelens de situatie bij jou teweeg brengt en spreek deze uit vanuit de ik-persoon. bijvoorbeeld: “ik voel me daar niet comfortabel bij, want ik wil mijn job zo goed mogelijk uitvoeren.”
- Communiceer je persoonlijke behoeften en waarom er niet aan voldaan wordt. bijvoorbeeld: “Ik zou graag mijn suggesties willen delen omdat ik het beste voorheb met onze dienstverlening.”
- Koppel een concreet verzoek aan de feedback die je hebt gegeven over de objectieve situatie, je gevoelens en je behoeften zonder aanvallende houding. Je stelt hierbij een concrete constructieve actie voor. bijvoorbeeld: “Zou het mogelijk zijn om mijn suggesties te delen met het management?”
bron: boek bij bol.com
Interculturele communicatie
In een digitale samenleving zijn de smartphone, het internet en de sociale media niet meer weg te denken. We zijn niet alleen permanent verbonden met deze digitale technologieën, maar ook met de ganse wereld. Dankzij digitalisering kunnen we in real-time gesprekken voeren met mensen aan de andere kant van onze planeet. Via Zoom, Teams, Google Meet en vele andere platformen kan je videobellen met een Spanjaard in Spanje. Als je dan nog een woordje Spaans kunt meespreken, heb je een streepje voor. Maar het is ook waardevol om de communicatiepatronen te begrijpen die jouw gesprek met de Spanjaard zullen bepalen.
De Britse taalkundige Richard D.Lewis bracht communicatiepatronen voor onderhandelingen over de hele wereld in kaart. Ter ondersteuning van interculturele studies schrijft hij: “Door ons te concentreren op de culturele wortels van nationaal gedrag, zowel in de samenleving als in het bedrijfsleven, kunnen we met een verrassende mate van nauwkeurigheid voorzien en berekenen hoe anderen zullen reageren op onze plannen voor hen, en we kunnen bepaalde veronderstellingen maken over hoe ze ons zullen benaderen. Een praktische kennis van de basiskenmerken van andere culturen (evenals die van onszelf) zal onaangename verrassingen minimaliseren (cultuurschok), ons vooraf inzicht geven en ons in staat stellen om met elkaar om te gaan succesvol met nationaliteiten waar we vroeger moeite mee hadden.”
Zo beschouwen Spanjaarden hun talen als instrumenten van welsprekendheid en zullen ze naar believen op en neer gaan en zo nodig alles uit de kast halen om meer expressiviteit te bereiken. Nederlanders daarentegen zijn gefocust op feiten en cijfers, maar zijn ook geweldige praters en nemen zelden definitieve beslissingen zonder een lang ‘Nederlands’ debat, waarbij ze soms de gevarenzone van overanalyse naderen.
Interculturele communicatie is dus zeker een te oefenen vaardigheid in een alsmaar digitaliserende wereld. Lees er meer over in deze blog of lees het boek ‘When Cultures Collide‘ van Richard D. Lewis.
Loci en namen onthouden
De loci-methode is een bekende visualisatiemethode en helpt je om informatie te onthouden door elk te onthouden item op een punt langs een denkbeeldige route te plaatsen. De informatie kan je dan in een bepaalde volgorde oproepen door dezelfde route te volgen. In de BBC tv-serie Sherlock demonstreert Sherlock Holmes regelmatig deze methode om een geheugenpaleis te bouwen. Deze methode bestaat uit 4 stappen:
Stap 1: Bepaal 10 onderwerpen die je wilt onthouden. Zoals bijvoorbeeld de 10 grootste steden ter wereld.
Stap 2: Creëer een mentale route door een bekende plaats zoals bijvoorbeeld je huis. Breng structuur aan in je route. Ga niet kriskas door je huis lopen. Bepaal 10 locaties of loci in je huis. bijvoorbeeld: de gang, de bureau, de woonkamer, de eetkamer, de keuken, etc…
Stap 3: Ken aan elke locatie één van de 10 onderwerpen toe in de volgorde dat je deze moet onthouden en volgens de route dat je volgt. Zo koppel je Tokyo aan de gang. Probeer dit zo visueel mogelijk te maken. Je zou een Japanse Samurai in de gang kunnen zetten. Vervolgens koppel je Delhi aan de bureau. Hier zou je de Taj Mahal in de bureau kunnen zetten. Enzovoort…
Stap 4: Om de onderwerpen op te roepen, moet je gewoon je mentale route door het geheugenpaleis volgen. Herhaal regelmatig deze route om de informatie te blijven onthouden.
Je kan deze methode uiteraard ook met meer of minder items proberen. Eens je je mentale route kent, kan je zelfs je onderwerpen van achter naar voren opzeggen.
Napoleon III en namen onthouden
Het kan soms lastig zijn om alle namen te onthouden van de mensen waar je mee in contact komt. Nochtans zorgt het onthouden van namen voor een beter contact tussen jou en je klanten, werknemers, opdrachtgevers, investeerders, kennissen, etc…
Napoleon III, keizer van Frankrijk en neef van de beroemde Napoleon Bonaparte, had hier destijds een interessante methode voor ontwikkeld:
- Als hij de naam niet duidelijk hoorde, zei hij: “Sorry, ik heb jouw naam niet duidelijk verstaan. Kan je deze nog eens herhalen?” Als de naam ongebruikelijk was, vroeg hij “Hoe wordt het gespeld?”
- Tijdens het gesprek nam hij de moeite om de naam verschillende keren te herhalen en probeerde hij deze in zijn geest in verband te brengen met gelaatstrekken, uitdrukking en het algemene voorkomen van deze persoon.
- Zodra Napoleon III alleen was, schreef hij de naam op een stuk papier. Hij bekeek het, concentreerde zich erop en bewaarde het veilig in zijn gedachten. Zo hoorde hij niet alleen de naam, maar ‘zag’ hij deze ook.
Het onthouden van namen is een belangrijke sociale vaardigheid en kan je een duidelijk voordeel bieden in zowel je persoonlijk als zakelijk leven.
Online brainwriting
Volgens onderzoek van Melanie S. Brucks (Columbia University) en Jonathan Levav (Stanford University) leidt online brainstormen tot ongeveer 15 procent minder creatieve ideeën dan het ouderwets in een lokaal bij elkaar zitten. Een mogelijke verklaring volgens de onderzoekers is de smalle focus die we hebben tijdens online vergaderingen dat niet bevorderlijk is voor het verzinnen van creatieve ideeën.
Een geschiktere creatieve techniek om te gebruiken tijdens online vergaderingen is brainwriting.
- Stap 1: Gebruik een online whiteboard (bv. Miro, Mural, Limnu, etc…). Schrijf eerst de probleemstelling uit. Maak in je whiteboard per deelnemer een kader om ideeën op te schrijven.
- Stap 2: Wijs aan elke deelnemer een kader toe. Laat de deelnemers vervolgens gedurende 5 minuten in stilte alle ideeën en opmerkingen opschrijven.
- Stap 3: Na 5 minuten schuift de deelnemer door naar het kader rechts van hem of haar. De ideeën en opmerkingen van de vorige deelnemer mag hij of zij aanvullen of van constructieve commentaar voorzien.
- Stap 4: Herhaal voorgaande stappen een aantal keren.
De kracht van brainwriting is dat je elkaar inspireert tot nieuwe ideeën en oplossingen voor het probleem.
Salvador Dali en dagdromen
Recent onderzoek onder leiding van Robert Knight, een UC Berkeley hoogleraar psychologie en neurowetenschappen, heeft aangetoond dat dagdromen noodzakelijk is om ontspanning en verkenning van de geest te bevorderen.
In onze drukke maatschappij nemen we er nauwelijks nog tijd voor. Met de komst van de smartphone en sociale media zijn de momenten dat we even weg kunnen dromen zeer zeldzaam geworden. Bij elk vrij moment gaan we liever meteen op het internet, Instagram of WhatsApp.
Helaas ga je hierdoor belangrijke informatie missen, want wie af en toe dagdroomt, kan zo plots een oplossing vinden voor een probleem waar je al weken tegenaan loopt. Bovendien is dagdromen ook belangrijk om dingen te verwerken en andere inzichten te creëren.
Een bekende persoon die gebruik maakte van dagdromen is Salvador Dali. Om zijn schilderijen te schilderen ging de meester van de surrealistische kunst inspiratie halen in zijn onderbewustzijn. Hij ging als volgt te werk:
- Zit in een zetel met je hoofd achterover en rustend op de rugleuning. Je twee handen moeten ontspannen voorbij de armleuningen van de stoel hangen.
- Hou in je linkerhand een zware sleutel vast tussen de uiteinden van duim en wijsvinger.
- Onder de sleutel had je voordien een bord ondersteboven op de grond gezet.
- Laat vervolgens je gedachten de vrije loop. Om te beginnen kan je terug dromen naar het verleden en je een leuke gebeurtenis herinneren. Of je kan dromen in de toekomst waarbij je droomt over de dingen die je ooit hoopt te doen.
- Op het moment dat de sleutel van je vingers valt, tikt de sleutel op het bord waardoor het geluid van de val je zal wekken uit je dagdroom.
Net voordat je wakker wordt, kom je even in de hypnagogische slaaptoestand, een toestand die lijkt op de Remslaap. In deze toestand is je geest het beste in staat om verre ideeën op een nieuwe manier samen te brengen. Dus zeker het proberen waard.
STARR reflecteren
Naar jaarlijkse gewoonte plan ik eind december een reflectiemoment in om terug te kijken op het afgelopen en welke doelen ik succesvol bereikt heb. Hiervoor maak ik gebruik van de STARR-methode. Deze methode bestaat uit de vijf onderdelen Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie met daarbij vragen die me gestructureerd laten nadenken over hoe ik gehandeld heb om een bepaald doel te bereiken. Welke vragen stel ik me dan per onderdeel?
- Situatie: Wat was de situatie of de context van het doel? Waarom heb je dit doel gekozen? Wat deed jou beslissen om dit doel na te streven? Wie was erbij betrokken?
- Taak: Wat wilde je bereiken? Wat verwachtte je van jezelf in deze situatie?
- Actie: Wat heb je gedaan om dit doel te bereiken? Hoe pakte je het aan? Waarom heb je het zo aangepakt?
- Resultaat: Wat waren de gevolgen van jouw actie? Wat heeft wel/niet gewerkt?
- Reflectie: Hoe vond je dat jij het deed? Ben je tevreden over het resultaat? Wat heb je geleerd? Wat zou je volgende keer anders doen?
Door regelmatig gebruik te maken van de STARR-methode kan je jouw ontwikkeling en groei over de tijd beter analyseren. Zodoende kan je je doelen bijstellen en nog meer successen boeken.
Video-opnames maken
Deze vraag ontving ik van een lezer van deze nieuwsbrief. Ik ging uit op onderzoek en selecteerde drie video screen recorders die gratis, zonder watermerk, zonder tijdslimiet en van goede kwaliteit zijn.
- Zoom: Je eerste reactie is misschien ‘Dit is toch een videoconferencing tool!’. Dat klopt, maar je kunt deze tool ook gebruiken om schermopnames te doen zonder hiervoor in gesprek te gaan met andere mensen. Plan en start een nieuwe vergadering. Klik vervolgens op ‘Scherm delen’ en selecteer of je je ganse scherm wilt delen of een specifiek venster. Daarna start je de opname door te klikken op ‘Opnemen’. Dit is een zeer eenvoudige manier om schermopnames te maken. Spijtig genoeg heb je geen controle over de videokwaliteit, je beschikt niet over muisklik-markeringen en editing is ook niet mogelijk.
- FlashBack Express 6: Deze gratis schermrecorder heeft een makkelijk te gebruiken interface. Je kan bepalen wat op je scherm je opneemt: volledig scherm, een specifiek venster of een bepaald deel van je scherm. Daarnaast kun je je webcam en je muisklikken in de opname verwerken. Editing blijft beperkt tot het trimmen van begin en einde van de opname.
- OBS Studio: Deze gratis software is ontwikkeld in open source en kan zowel voor video-opnames als live streaming gebruikt worden. Deze tool heeft zeer veel functies waardoor het voor een beginner minder gebruiksvriendelijk lijkt. Het grote voordeel is dat je hier volledige controle hebt over je opname. Muisklik-markeringen en editing zijn hier wel niet mogelijk.
Warren Buffet’s 5/25-strategie
In de huidige samenleving met een overvloed aan informatie, berichten op smartphones en meldingen op sociale media, is het nog nooit zo moeilijk geweest om gefocust te blijven op onze doelen.
Gelukkig is er een eenvoudige 3-stappenstrategie, die wordt gebruikt door de miljardair-investeerder Warren Buffett, die je kan helpen beter te focussen en prioriteiten te stellen.
Het wordt de 5/25-strategie genoemd en hier is hoe het werkt:
- Maak een lijst van je belangrijkste 25 doelen die je in je leven wilt bereiken;
- Teken een cirkel rond je top-5 doelen;
- Focus op deze top-5 doelen en zeg nee tegen de rest.
Alles wat je niet omcirkelde, de overige 20 doelen, moet je gewoon vermijden ten koste van alles. Wat er ook gebeurt, deze andere doelen mogen jouw aandacht niet krijgen totdat je geslaagd bent met je top 5. Met deze strategie wilt Warren Buffet je er aan herinneren dat niet alle doelen gelijk zijn en dat prioriteiten stellen cruciaal is voor een optimale focus
Op zoek naar een inspiratiesessie (plenair of workshop) over digitaal bewustzijn, digitale inclusie, digitaal leiderschap, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
< terug
Kerkeveld 18
2230 Herselt (België)
BE 0765.493.415
+32 496 47 81 58
info@puvacoaching.be
Linkedin
Instagram
Facebook
Maak een afspraak